Speak up секција окупља ученике талентоване за енглески језик као и све оне који желе да прошире своја знања о традицији, обичајима, култури и језику земаља енглеског говорног подручја: Велике Британије, Америке, Канаде, Аустралије, Новог Зеланда. Ученици сакупљају разне податке на задате теме чији је спектар заиста широк. Сви ученици који изразе жељу да долазе и присуствују секцији су добродошли. Имамо и тематске целине које обрађујемо, уређујемо пано на првом спрату школе и правимо хамере, постере и презентације на задате теме.

Секција обухвата разне активности као што су радионице, презентације, рад у групи, приредбе. Често организујемо посете библиотеци и посете “Америчком кутку“.
На часовима ове секције често причамо о томе како можемо унапредити  наше знање енглеског језика. Заиста је широк избор тема које обрађујемо.
По потреби вежбамо и за школска такмичења и општинска. Циљ нам је да се што боље припремимо за такмичења. Већ десет година уназад Актив наставника енглеског језика традиционално на крају сваке школске године организује такмичење за ученике петог, шестог и седмог разреда у познавању енглеског језика. Из године у годину одзив ученика је све већи и већи.  Тај податак нама даје повратну информацију да смо сви заједно на правом путу у учењу првог страног језика.
Сваке године се организује школско такмичење за ученике петог, шестог и седмог разреда. Пријави се велики број ученика, а само не дођу они који су заиста спречени.

Ученици  на тестовима решавају задатке који су прилагођени њиховом узрасту и везани су за познавање вокабулара, комуникативних  функција, граматичких вежбања, знања о језику и разумевање прочитаног текста.

Најбољи ученици увек буду награђени књигама на енглеском језику које им дарују наставнице Зорица Петровић , Јасмина Новичић , Гордана Видовић, Александра Дачић и Мила Савић Томић.

Сваке године се одржава школско такмичење из енглеског језика за ученике осмог разреда. Одзив је велики а наши ученици сваке године имају успеха на општинском и окружном такмичењу. У последњих неколико година имамо пласмане на републичко такмичење.