АКТИВНОСТИ ЦРВЕНОГ КРСТА У

ОШ ,, ВУК СТЕФАНОВИЋ КАРАЏИЋ ”

 

Извештај о награђеним ученицима наше школе на конкурсима које је расписивао Црвени крст Крагујевца

 

Поводом обележавања Светског дана борбе против туберкулозе, ученици седмог разреда су са наставницом Тањом Миладиновић дана 22. марта 2019. године присуствовали трибини у Црвеном крсту. Предавач је била прим.др Владана Милошковић, начелник диспанзера за плућне болести Дома здравља Крагујевац. Ученици су сазнали како да се препозна, спречи и како се лечи туберкулоза. Лечење је најбоља превентива ширења туберкулозе! Присуством на овој трибини ученици су проширили знања о туберкулози као болести која, иако излечива, данас ипак представља озбиљан светски изазов.

 

Волонтери Црвеног крста:
Нина Крастић 7/3
Милица Јаничић 7/3
Предраг Панишић 7/2
Ученици 7. разреда су вредни волонтери у Црвеном крсту. Зато су за час биологије Нега и болести система органа за циркулацију и реанимација (оживљавање), припремили предавање за своје другове. При томе су показали знање из те области стечено на предавањима у Црвеном крсту. Демонстрирали су пружање прве помоћи код реанимације на лутки. Велико хвала за лутку коју су добили од њихових предавача из Црвеног крста.Њихови другови су са пажњом пратили поступке и упутства како пружити прву помоћ. Неке положаје напр."кома положај" су волонтери показали и на својим другарима. Час је био јако занимљив и успешан.

 

10. маја 2018. године, одржано је школско такмичење екипа у пружању прве помоћи, у организацији Црвеног крста. Победила је екипа IV5 и пласирала се на општинско такмичење. 14. маја 2018. године, одржано је општинско такмичење екипа 16 основних школа, у пружању прве помоћи. Такмичење је одржано у Црвеном крсту Крагујевац. У екипи наше школе били су: Милена Марић, Јована Милошевић, Елена Раковић, Мина Јакшић, Петар Станојевић и Андреја Ђуровић. Освојили су 4. место!

 

У организацији Црвеног крста Србије, од 28.03. до 30.03.2018. ученици наше школе су учествовали на Фестивалу позоришних представа- Промоција хуманих вредности, у Зрењанину, у Народном позоришту „ Тоша Јовановић“. Нашу представу „ Дуга“ су припремиле волонтерке Црвеног крста - Миљана Стошић и Анита Стојковић у сарадњи са учитељицом Горданом Николић. Глумили су ученици IV5: Ивона Кокерић, Мина Константиновић, Ива Ајдаровић, Елена Раковић, Катарина Крстић и Димитрије Костадиновић. У генералном пласману, од укупно 26 представа, наша је била на 7. месту.

 

24. фебруара је организована Акција добровољног давања крви у нашој школи. Акцији се одазвало 12-ро родитеља а крв је могло да да њих 11-ро. Крв су дали Савић Анђелка, мајка ученице Александре Савић I1, Вранић Александар отац ученика Страхиње Вранића I1 и Ивоне Вранић III3, Николић Драган отац Николић Вука II1, Дејан Величковић отац Виктора Величковића II2 , Иван Благојевић отац Милета Благојевића II7 , Бојан Петровић отац Јане и Маре Петровић III1, Пантић Марина мајка Пантић Јелене IV4 и Пантић Луке VI5, Игор Бошковић отац Луке Бошковића V4 као и Недељковић Пантелија и Ненад Димитријевски на позив Слађане Ђукановић и Слободанка Љубисављевић мајка колегинице Јасмине Љубисављевић и бака Филипа Љубисављевића IV3. Овом приликом се још једном захваљујемо свим добровољним даваоцима крви, њиховој деци која су их позвала као и колегама Слађани Ђукановић, Сузани Тасић,Слађани Милошевић,Кристини Стојановић, Гордани Марковић, Емини Златар, Јасмини Љубисављевић, Ерени Митровић, Маји Вукојевић, Весни Живановић, Јелени Миковић и Драги Кесић на подршци у реализацији акције.

 

На предлог одељенских старешина за 12 најугроженијих ученика наше школе купљене су јакне, тренерке, зимске ципеле и патике од средстава које се налазе на нашем рачуну у Црвеном крсту.

 

- 5.12. 2017. у просторијама Црвеног крста уприличена је изложба награђених ученика за идејно решење новогодишњих честитки. Из наше школе ученик Петар Благојевић III5 код учитељице Милице Милошевић, добио је награду и његова честитка је штампана, а ученици Страхиња Симоновић III 5 код Милице Милошевић, Теодора Ковачевић III3 код Ерене Митровић и Слађана Кинић V4 код Ивана Марјановића добили су захвалнице јер су им радови ушли у ужи избор.

 

У школи се традиционално организује акција Друг-другу где ученици доносе школски прибор, прибор за личну хигијену, очувану обућу и одећу, као и играчке. Већи део прикупљених ствари подељен је нашим угроженим ученицима а остатак је прослеђен Црвеном крсту, док су играчке однете предшколцима вртића Невен.

 

1. октобра је одржана Трка за срећније детињство . Трку је подржало и 10-так ученика наше школе и учитељица Слађана Ђукановић. Ученик наше школе Mијат Авдичевић - III3 код учитељице Ерене Митровић је освојио треће место у категорији ученика од првог до четвртог разреда. Циљ трке није само победа већ самим учешћем се показује неговање хуманих вредности које промовише Црвени крст. Наша школа подржава хумане вредности реализујући све акције које предлаже Црвени крст. Једна од њих је и куповина Стартних бројева. Сви ученици су купили Стартне бројеве, јер се њиховом куповином обезбеђују средства како за наше ученике којима је помоћ потребна, тако и за осталу децу на нивоу града.

 

од 1. октобра 270 ученика бесплатнo користи ужину преко Црвеног крста

 

Купљено 1113 картица за Срећније детињство за све ученике школе.

 

11.9.2017. представник Саобраћајне полиције je у сарадњи са Црвеним крстом Крагујевца за наше ученике првог разреда одржао предавање о безбедности деце у саобраћају. Предавању је присуствовало 142 ученика првог разреда са својим учитељицама.

 

 

Одељењска заједница V/5 се,победивши на школском такмичењу квиза "Шта знаш о Црвеном крсту",пласирала у полуфинале, које је одржано 16.маја у просторијама Црвеног крста. Учествовале су одељењске заједнице основних школа "Милоје Симовић","Трећи крагујевачки батаљон" и екипа наше школе, која се, убедљивом победом,пласирала у финале где је противник била екипа школе" Мома Станојловић". Финални квиз је одржан 22.маја у просторијама Црвеног крста.Том приликом,у одличној навијачкој - фер атмосфери и сјајну подршку организатора, екипа наше школе је освојила ПРВО МЕСТО! Честитке следећим ученицима: Елена Влашковић, Невена Ђокић, Мина Радовановић, Андрија Јовановић, Богдан Гавриловић, Милица Ђорђевић, Немања Јанићијевић, Никола Бишевац и Теодора Илић. Разредни старешина Гордана Видовић

<