Школе за 21. век је регионални програм подршке за развој капацитета школа у земљама Западног Балкана како би својим ученицима омогућиле да стекну вештине које су од суштинског значаја за остваривање позитивног доприноса култури и привреди 21. века.

Програм "Школе за 21. век" има за циљ пружање  подршке школама учесницама, истичући потребе школских лидера, наставника и самих ђака. Овим програмом су обухваћене све основне школе широм Западног Балкана, а усмерен је на  ученикe узраста од 10 до 14 година.

Све основне школе из Србије, како приватне тако и државне, биле су позване да се прикључе овом програму. Први корак је био да се попуни образац за онлајн пријаву до 30. 11. 2017. године. Комисија састављена од представника British Council-a  и  Министарства просвете, науке и технолошког развоја  их је оценила и одабрала десет првопласираних школа које ће учествовати у овом програму.

Непосредно након завршетка процеса селекције, директори школа и наставници из сваке од десет одабраних школа, међу којима је и наша школа, прошле су кроз обуку како би уврстили две кључне вештине (Критичко размишљање и решавање проблема и Дигиталне вештине) у процес учења код ђака. Такође, свака од ових школа ле су по 30 Micro:bit рачунара које је могуће кодирати, као и обуку за њихову примену у процесу учења.

У складу са променама на националном нивоу у образовним политикама и развоју нових образовних стандарда, креирани програм подршке за основне школе широм региона, како би се упознали са иновативном методиком наставе и унапредили дигиталне вештине младих људи. Овај програм се спроводи паралелно са општим наставним планом и програмом у циљу развоја вештина као што су дигиталне вештине, вештине решавања проблема и критичког размишљања, које су ученицима неопходне за успешну каријеру на радном месту или за наставак образовања.

Тим наше школе, који прошао овај програм  у првом кругу чине следeћи наставници:

Мирјана Петровић, наставник математике и информатике

Драган Раковић, наставник технике и технологије,

Светлана Николић, наставник физике и информатике

Гордана Стевановић, наставник математике

Јелена Николић, наставник математике

Сузана Тасић, наставник разредне наставе

Биљана Живковић, настаник физике

Александар Банковић, библиотекар, медијатекар

Школске 2019/20 почела је нова фаза пројекта "Школе за 21. век и нови чланови тима су:

Зорица Петровић, наставник енглеског језика

Тања Миладиновић, наставник биологије

Катарина Недић, наставник музичке културе

Катарина Туцаковић, наставник немачког језика

Никола Ненковић, наставник српског језика

Јелена Луковић, наставник математике и информатике

Јелена Миковић, наставник српског језика

Гордана Видовић, наставник енглеског језика

Александра Дачић, наставник енглеског језика

Сања Срејић, наставник историје

 

 

У периоду од 3-5.10. 2019.г у ОШ,, Живадинка Дивац” одржана је тродневна обука за десет наставника из наше школе. Обуку су похађали следећи наставници: Катарина Туцаковић, Катарина Недић, Јелена Луковић, Јелена Миковић, Никола Ненковић,Тања Миладиновић, Гордана Видовић, Александра Дачић, Зорица Петровић и Сања Срејић. Након тога сви наставници су прошли онлајн обуку за употребу микробита у трајању од 8 сати за шта су добили сертификат.Друга фаза обуке је обухватала извођење по два угледна часа на којима смо применили методе критичког мишљења и решавања проблема као што су : питања вишег реда, мапа ума,Блумова и Костина таксономија, тврдња и докази, техника шест шешира чији је аутор Едвард Де Боно,дрво проблема и дрво решења, микробит. Наставници су одржали 20 угледнх часова у периоду од непуних месец дана. Дана 1. 11. 2019.г. одржана је прва менторска посета коју је организовала Љиљана Сретеновић, водитељ обуке.Састанку је осим наставника присуствовао и директор школе. Наставници су похваљени за часове које су одржали и том приликом је Љиљана предложила да сви часови уђу у Базу примера добре праксе, да буду представљени на Наставничком већу, активима, стручним већима. У наредних месец дана имали смо задатак да осмислимо и реализујемо пројекат који би укључио наставнике који су похађали обуку и ученике од петог до осмог разреда.После консултација одлучили смо се да тема пројекта буде-,, Здрава храна- Здрави стилови живота”. Први задатак је био осмислити уводне активности, активности у току реализације пројекта и завршне активности пројекта. Сви наставници су одржали час одељењског старешине на коме су применили неку технику за развијање критичког мишљења и обрадили тему пројекта. Након тога су неки урадили и час на коме су у оквиру предмета који предају обрадили тему коришћењем неке технике коју нису користили на претходном часу како би било заступљено што више техника. Коришћене су технике грозд, мапа ума, дрво решења и дрво проблема, питања која подстичу развој критичког мишљења, техника шест шешира. Јелена Луковић и Катарина Недић су комбинујући час информатике и музичке културе уз употребу микробита програмирале Бројач корака на микробиту и тако урадиле тестирање које је показало колико се ученици крећу , шта треба да промене у свом начину живота. Дана 6. 12. 2019.г. одржана је друга менторска посета којој је присуствовала Љиљана Сретеновић, водитељ обуке.И овог пута смо добили похвале да смо урадили одличан пројекат и да смо успешно извршили све задатке које смо имали , па и много више од тога. Сада следе активности којима ћемо осталим колегама показати технике и методе које су веома значајне за нашу школу у подстицању ученика да критички мисле и анализирају ситуације и налазе одговарајућа решења. О целокупном пројекту биће упознат и Савет родитеља.

 

7. септембра 2018. почела је друга фаза пилот пројекта "Школе за 21. век". У просторијама Министарства просвете, науке и технолошког развоја представници British Council-a су се захвалили на сарадњи школама које су до сада учествовале у пројекту, најавили нове задатке за њих и уручили micro:bit уређаје школама које сад улазе у пројекат.

На РТС-у 2, у емисији "Нове технологије у образовању: Примери добре праксе" представљена је и наша школа:

20. 5. 2018. године у ОШ "Бранко Радичевић" у Београду ученици Данило Трајковић и Василије Гаљак представили су пројекат "Micro:bit метеоролошка станица" . Ученике је водила наставница Светлана Николић.

 

21. априла 2018. године, у ОШ "Милутин и Драгиња Тодоровић" презентовали смо осталим школама које су укључене наш пројекат. Пројекат смо представили PP презентацијом у чијем креирању су учествовале Биљана Живковић и Мирјана Петровић. Наишли смо на одобравање и добили смо све похвале за наш пројекат и његову реализацију.

 

29. и 30. марта наша школа је учествовала на Сајму Образовања и запошљавања. Представили смо нашу школу на тај начин што су ученици делили посетиоцима поруке које су сами направили - написане у QR коду. Чланови Coding Club-а су презентовали рад Micro:bit уређаја: компас, бројач корака, мерач температуре, љубавни метар и изазвали су велику пажњу међу постиоцима и другим излагачима.

 

12. марта чланови Coding Club-а су учествовали у снимању емисије на РТС-у.

 

Основан је Coding Club чији се чланови састају сваког уторка у 13 часова. У оквиру овог клуба ученици уче да користе Micro:bit уређаје.

 

Почели смо да постављмо задатке у холу школе (QR code) и на платформи Едмодо https://www.edmodo.com/home#/group?id=26567265

У четвртак, 22.2.2018. године у основној школи Бранислав Нушић у Београду организован је скуп поводом почетка реализације активности на нивоу школа у оквиру пилот пројекта „Школе за 21. век" British Council-a , којем су присуствовали представници свих десет школа из Србије. Пристунима су се обратили Др. Саша Стојановић, Помоћник министра за дигитализацију у просвети и науци, Денис Киф, Амбасадор Велике Британије, Клер Сирс и Директорка British Council-a за Западни Балкан. Представници наше школе на овом догађају били су: директор школе Бојан Конатар и чланови тима, који су прошли обуку, „Школе за 21. век", Сузана Тасић и Биљана Живковић. Присутни су били у прилици да присуствују демонстрацији рада са Micro:bit уређајима који су овом приликом преузети. Цео догађај пропратили су медији.

 

Обука за наставнике

 


 

 

 

 

 

 

 

Основна школа "Вук Стефановић Караџић"
Чегарска 3
Крагујевац
34000

034 335-464
os_vuk_kg@ptt.rs